امروز قصد داریم به کمک تیم مشاورمون در خصوص معاوضه نامه با یکدیگر صحبت کنیم. تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید. عقد معاوضه یکی از عقودی است که در ماده ۴۶۴ قانون مدنی به آن اشاره شده است. در قرارداد معاوضه هر یک از دو طرف قرارداد مالی را به طرف مقابل داده و مال دیگری را از هم اخذ میکنند. مثلا اگر شما باغ سیبی دارید، سیب های خود را به طرف مقابل می دهید. طرف مقابل هم که دارای باغ پرتقال است، به همان میزان یا به قدری متفاوت به شما پرتقال تحویل می دهد. همین مثال ها را با این مبنا میتوانید در قراردادهای ملکی در نظر بگیرید. مثلا الف ملک خود را با ملک ب عوض میکند. قرارداد معاوضه یک سری ویژگی های حقوقی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
ویژگی های عقد معاوضه و تفاوت های آن با عقد بیع
قرارداد معاوضه همواره یک نوع عقد معوض از نظر حقوقی محسوب میشود. منظور ما از معوض بودن معاوضه این است که قرارداد مطروحه باید به صورت دو طرفه باشد. همچنین یک کالا در مقابل کالای دیگر وجود داشته باشد. عقد معاوضه یک عقد جایز نیست. بلکه عقدی لازم است. عقود لازم به عقدهایی گفته میشود که امکان فسخ قرارداد به شکل یک طرفه برای طرفین قرارداد وجود نداشته باشد. این قرارداد جزء عقود تملیکی میباشد. یعنی این که هر کدام از طرفین قرارداد یک چیز دیگری را در قبال آن چه که میدهند، دریافت میکنند.
قرارداد معاوضه که از طریق معاوضه نامه انجام میشود با عقد بیع متفاوت است. البته نمی توان شباهت های موجود بین عقد معاوضه و عقد بیع را انکار کرد. یکی از تفاوت های دو عقد مذکور در این است که در بیع مبادله ی کالا با پول انجام میشود. در حالی که در عقد معاوضه چنین نیست. در عقد بیع خیاراتی وجود دارند که در عقد معاوضه وجود ندارند. تفاوتهای دیگری نیز وجود دارند که خارج از حوصلهی بحث ما میباشد.