امروز قصد داریم به کمک تیم مشاورمون در خصوص اینکه شخص محجور کیست و چه ویژگی هایی دارد با یکدیگر صحبت کنیم. تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید. یکی از اصطلاحات رایج حقوقی که ممکن است در انجام اقسام و انواع معاملات آن را شنیده باشید محجور است. در واقع منظور ما از این اصطلاح شخصی است که امکان دخل و تصرف در امور مختلف مالی و غیرمالی خود را نداشته باشد. محجورین در چند دسته ی کلی قرار میگیرند که آنها را مورد اشاره قرار خواهیم داد. در عالم حقوق صغار، افراد مجنون و افراد غیر رشید جزء محجورین هستند. جالب است بدانید که هدف قانونگذار از دسته بندی محجورین این است که از حقوق مختلف مالی و غیرمالی آنها حمایت کند. به همین جهت هم برای اینکه معاملات اشتباه از سوی محجورین انجام نشود، از نظر قانونی آنها را ملزم به نصب قیم و امین کرده است.
انواع اهلیت در عالم حقوق
در راستای معرفی شخص محجور باید اهلیت را بشناسیم. افراد پس از تولدشان دارای یک سری از حقوق و تکالیف قانونی تلقی میشوند. برای اینکه بتوانند به تکالیف خود عمل کنند یا اینکه از حقوق خود بهره ببرند باید اهلیت داشته باشند. اهلیت هم دو نوع است. اهلیت تمتع و اهلیت استیفاء دو نوع اهلیت مرسوم در عالم حقوقی تلقی میشوند. اهلیت تمتع یعنی فرد توانایی دارا شدن حقوق خود را داشته باشد. اهلیت استیفاء هم به این معنی است که فرد توانایی اجرای حقوق خود را داشته باشد. منظور از این اجرای حق، اجرای حقوق مالی و غیرمالی است.
انجام معاملات مالی، ازدواج و… میتوانند مثالهایی در خصوص اجرای حق باشند. طبق آن چه که در کتب مختلف شرعی و حقوق مدنی آمده است، افراد فاقد توانایی اجرای حقوق مذکور به عنوان محجورین تلقی میشوند. برای آنکه هر نوع معامله ای صحیح و واجد اثر باشد، شرط است که هر دو طرف معامله اهلیت داشته باشند. صغار افرادی هستند که به سن بلوغ شرعی نرسیده باشند. افراد مجنون همان افرادی هستند که در عرف دیوانه تلقی میشوند. افراد غیر رشید یا سفیه هم توانایی درک خوب و بد در امور مالی را ندارند.