امروز قصد داریم به کمک تیم مشاورمون در خصوص جعاله نامه با یکدیگر صحبت کنیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید. قرارداد جعاله همواره یکی از قراردادهای رایجی است که با مقاصد گوناگونی در میان افراد منعقد میشود. ما سعی داریم ساده ترین بیان ممکن را در این راستا داشته باشیم. عقد جعاله عقدی است که در آن یکی از طرفین از دیگری میخواهد که او کاری را برایش انجام دهد. همچنین به این مورد نیز اشاره میکند که در قبال انجام کار مزد فرد را نیز پرداخت میکند. برخی معتقدند که جعاله در واقع همان سفارش انجام کار به دیگری است. این عقد در دستهی عقود معین قانون مدنی قرار میگیرد و در مواد ۵۶۱ تا ۵۷۰ این قانون مورد اشاره قرار گرفته است.
ویژگیهای جعاله نامه
جعاله نامه در واقع همان قرارداد خام جعاله است که به امضای طرفین میرسد. در جعاله با دو شخص تحت نام های جاعل و عامل مواجه هستیم. جاعل شخصی است که از دیگری انجام دادن کاری را تقاضا کند. به بیانی دیگر همان درخواست کننده است. در مقابل عامل هم کسی است که کار مورد تقاضا را انجام میدهد. عقد جعاله می تواند به دو شکل عام و خاص انجام شود. حالت اول زمانی است که جاعل میخواهد انجام کار را به یک شخص معین بسپارد. به این عقد جعاله، عقد جعاله ی خاص گفته میشود.
اما گاهی اوقات برای جاعل هیچ فرقی ندارد که چه کسی کار را انجام دهد. آن چه که در نظرش دارای اهمیت است، فقط انجام کار میباشد. هر کسی که کار مورد نظر جاعل را انجام دهد و آن را زودتر از سایرین تحویل دهد، پاداش میگیرد. این شکل از جعاله را جعالهی عام میگویند. دو طرف قرارداد در عقد جعاله میتوانند هم اشخاص حقیقی باشند و هم اشخاص حقوقی. در عقد جعاله اگر عامل سفیه یا صغیر باشد اشکالی ندارد. زیرا کار انجام شده توسط افراد یاد شده نیز دارای ارزش اقتصادی تلقی میشود.