امروز قصد داریم به کمک تیم مشاورمون موضوع تفاوت عرصه و اعیان را بررسی کنیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید. این روزها به دلیل گسترش معاملات ملکی متعدد اصطلاحات حقوقی مرتبط با املاک نظیر عرصه و اعیان را زیاد میشنویم. به همین جهت آشنایی با این واژگان حائز اهمیت زیادی است. مفاهیم عرصه و اعیان جزء مفاهیم عامی هستند که در خصوص همهی سندهای ملکی که کاربری های مختلفی دارند مورد استفاده قرار میگیرند. زمینی که بر روی آن ساختمان های تجاری، سازه های ویلایی، برج، مجتمع و… ساخته شده باشد، عرصه نام دارد. اعیان هم در واقع همان ساختمان است که بر روی عرصه یا زمین ساخته میشود. همهی واحدهایی که در یک ساختمان احداث میشوند، جزء اعیان محسوب میشوند. پس به بیانی ساده عرصه زمین و اعیان ساختمان است.
نکات تکمیلی
جا دارد نکات تکمیلی را در خصوص تفاوت عرصه و اعیان بیان کنیم. در املاک و زمین هایی که جزء موقوفات به حساب میآیند، عرصه و اعیان به صورت کاملا جداگانه به فروش میرسند. در غالب موارد اگر شش دانگ یک ملک فروخته شود، عرصه و اعیان نیز همراه با همدیگر فروخته میشوند. در برخی از املاک صاحبان عرصه و اعیان یک نفر هستند و در برخی دیگر از املاک صاحبان آنها از هم متفاوت هستند. خیلی از ساختمان ها وجود دارند که در آنها اعیان کاملا تفکیک شده است.
پس از تفکیک اعیان، سند رسمی آن مالکیتش را نشان خواهد داد. اما در خصوص عرصه این چنین نیست. برای اینکه سهم هر مالکی از عرصه مشخص شود باید مراحل مختلفی طی شود. هر کدام از کسانی که صاحب اعیان هستند، با توجه به میزان قدرالسهم خود از عرصه یا زمین بهره میبرند. تفکیک عرصه و اعیان و مشخص بودن میزان آن دو در زمان تقسیم ارث و تعیین سهم هر یک از وراث نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.