در این مقاله هدف این می باشد که شما را با اطلاعات و نیازها در رابطه با فسخ مبایعه نامه آشنا کنیم ،باشد که در آینده و در مواردی مشابه به شما کمک کند.
تعریف مبایعه نامه چیست:
معمولا دو طرف معامله قبل از اینکه سند رسمی را تنظیمگردانند نوشته ای بین خود در رابطه با شرایط قرارداد تنظیم می کنند ،که یا به صورت دستی و یا در دفاتر املاک ثبت می گردد که به آن مبایعه نامه میگویند، مبایعه نامه یک سند عادی بین دو طرف معامله می باشد.
در ابتدا به فسخ مبایعه نامه می پردازیم این کار عبارت است از برهم زدن عقد قرارداد در مواردی که ما اجازه این کار را در قانون داشته باشیم.
قراردادی که بین دو طرف بسته می شود باید هر دو طرف به مفاد آن قرار داد پایبند باشند و به آن وفادار باشند و هیچ کدام از طرفین به تنهایی نمی توانند قرارداد را کنسل کنند و برهم بزنند و حتی در ماده ۲۱۹ هم به آن اشاره شده است، شما در مشاورمون با گرفتن مشاوره حقوقی می توانید اطلاعات لازم را به دست آورید.
در اینجا به خیار فسخ مبایعه نامه میپردازیم ،معنی خیار در حقوق اختیار است و به حق فسخ مبایعه نامه خیار فسخ می گویند.
چه مواقعی اتفاق می افتد زمان هایی که بعد از معامله متوجه میشوند که کالای مورد معامله مشکل و عیب داشته است و بر طبق این خیار می تواند خریدار معامله را فسخ کند حتی این خیار به فروشنده هم اجازه فسخ قرارداد را می دهد.
خیار فسخ مبایعه نامه انواع مختلفی دارد مثل خیار عیب، خیار تخلف از شرط، خیار تدلیس،خیار تاخیر ثمن،خیار مجلس…
شرایط ابطال مبایعه نامه:
مثلا اگر دو طرف معامله با هم شرط کنند که خریدار مبالغ پرداختی را طی اقساط مشخص و در سررسید های مشخص پرداخت کند تا پرداخت آخرین اقساط ،خریدار مالک شناخته نمی شود و شاید در بعضی از موارد شرط شود که در صورت پرداخت نکردن حتی یک قسط ،مبایعه نامه باطل گردد.
موارد ابطال خارج از قرارداد:
۱-اقاله
۲-خیارات
۳-انفساخ
در صورتی که یکی از دو طرف مبایعه نامه ادعای ابطال و فسخ داشته باشد باید اظهارنامه فسخ را ارائه کند و به دادگاه مراجعه نماید و شرایط ابطال و فسخ مبایعه نامه را به دادگاه ارائه و اثبات کند،که برای رسیدگی به این موارد دادگاه عمومی صلاحیت آن را ندارد. باید در این موارد دادخواست به مرجعی که صالح در رسیدگی به این موارد می باشد ارجاع داده شود و تصمیم درست اتخاذ گردد.